Històries de cuina amb nens i nenes

Quan de ben petits aprenem que el foc crema i els ganivets tallen és el moment de començar a feinejar a la cuina!
Posar a l’abast dels més petits aquest univers ple d’estris, ingredients i menjar és una oportunitat que no podem deixar escapar. Mengem tres cops al dia i tota la gestió que implica és un espai que cal aprofitar per a implicar a la canalla, conversant, compartint i aprenent.
Podem divagar sobre matemàtiques amb mesures, proporcions i quantitats fins a geografia i història entorn a l’origen i l’evolució de productes i receptes passant per la física amb la reacció dels aliments en diferents fonts de calor i fred, i així fins a infinitat de coses. I parlo de divagar, no de fer lliçons magistrals ni grans dissertacions, simple conversar pares i fills.
Però el més màgic de tot plegat no és només el contingut sinó la complicitat que s’estableix als fogons, a la pica i al taulell; decidim què cuinar, ho anem a comprar, ho elaborem o aprenem a improvisar i finalment ho gaudim plegats al voltant de la taula. I tot això aprofitant el ritme diari sense haver de generar un temps que no tenim.

No es tracta de programar receptes impossibles ni fer grans preparatius per a cuinar coses especials, si és el cas ja arribarà. De cuinar plegats allò que els hi agrada i el que no i fer-los còmplices del menú. Al principi haurem de repassar aquelles patates mal tallades, vigilar la carn apunt d’arrebossar, tenir sempre un ull a com s’agafen els mànecs i on es posen els dits.
Està clar que poden prendre mal a la cuina, igual que es poden fer un trau jugant al parc, al bosc o anant en bicicleta…els perills i els reptes són per afrontar-los no per a evitar-los i això és també una lliçó de vida que es pot treballar a la cuina.

“De la mateixa manera que aprenen a dibuixar aprenen a cuinar si ho feu plegats, és així de simple!”
Un bon dia em vaig obligar a que sempre que algun dels meus tres fills vingués a la preguntar-me si podia fer alguna cosa a la cuina els hi diria que sí. A vosaltres us ho han preguntat mai?
Jordi Beumala

Tot és bo el que l’olla cou

Foto de perfil de: Tot és bo el que l'olla cou
ollabeumala@gmail.com

CUINA DOMÈSTICA PEL DIA A DIA… Històries de cuina amb nens, receptes, trucs casolans, cuina d’aprofitament, productes, restaurants i iniciatives gastronòmiques.

Per saber més de “Tot és bo el que l’olla cou”:

Blog Facebook Twitter Pinterest Instagram

One thought on “Històries de cuina amb nens i nenes”

  1. Hi ha un llibre genial d Hervé This per aprendre fisica i quimica tot jugant/cuinant. Però a la cuina pots aprendre de tot, com amb qualsevol activitat que t agradi compartir amb la canalla.
    Som-hi!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s